Undgå statisk elektricitet på ståltrapper

Undgå statisk elektricitet på ståltrapper

Ståltrapper er flotte, fascinerende og passer ind i mange hjem og blandt andet kontormiljøer, og så er de en del lettere og hurtigere at fremstille end trapper af træ – og de kræver generelt mindre vedligeholdelse.

Men der er en anke ved dem, som kan være en anelse irriterende: de kan give stød.

Selvfølgelig er det ikke stærk strøm, men det er den velkendte statiske elektricitet, som du kender fra at gnubbe en ballon mod hovedet og få den til at sidde fast på et loft – hvor dit hår også står lidt op i luften, hvis du har hår på hovedet.

Er der virkelig meget af det, der er blevet lagret op, så kan man nogle gange endda se en lille gnist ved kontakt eller tæt på kontakt mellem ståltrappen og hånden eller anden legemsdel, specielt når der er mørkt.

Dette kan endda give en lille lyd fra sig, som man selv kan høre og dem, der står tæt ved en, hvis de har god hørelse.

Det er ikke farlig strøm, og man skal virkelig lide af svagt hjerte – ja, nærmest være døden nær – før sådan et lille stød kan være farligt eller have konsekvenser for helbredet.

Men det kan være virkelig irriterende og give en et chok, især hvis man bærer rundt på dokumenter, mad eller andet og bliver så forbløffet, at man taber det på gulvet.

Hvad kan man så gøre for at undgå det?

Der er ikke så meget at gøre ved trappen, udover man kan polstre gelænderet og eventuelt trinnene, hvor der er mest kontaktflade mellem menneske og trappe.

Ellers skal man lade være med eller undgå at have sutsko, sweatre og lignende på, da den slags kan skabe friktion ved langsom gnidning mod sig selv.

Nogle mennesker oplever, at hvis de langsamt tager fat i gelænderet, så sker der ikke noget, og andre gange kan man lige “gnubbe sig af”, inden man benytter trappen.